Varful Bihor, din Apuseni

varful bihor din apuseni
varful curcubata mare

Varful Bihor din Apuseni, este varful muntos, cu cea mai mare altitudine din Muntii Apuseni, avand 1849 de metri. Mai este cunoscut ca si varful Curcubăta Mare. Varful Bihor face parte dintr-un masiv muntos, care la randul lui face parte din Muntii Carpati. De fapt in Romania, muntii Carpati se impart dupa cum stiti in Carpatii Orientali (spre est) Moldova, Carpatii Meridionali in sud si Carpatii Occidentali , din vestul tarii. Acestia la randul lor sunt formati din trei grupe majore de munti, din care o grupa este cea a Muntilor Apuseni, munti situati la nord de Mures. Muntii Apuseni la randul lor au patru subgrupe muntoase din care cel mai important este Masivul Bihor cu cei mai inalti munti din Muntii Apuseni si chiar dintre toti muntii din ramura Occidentala a Carpatilor. Varfurile acestor munti ating 1849 m – Varful Bihorul , urmat indeaproape de varful Vladeasa cu 1836 m si apoi tot destul de aproape de Varful Muntele Mare cu 1826 de metri. Per ansamblu Muntii Apuseni se remarca in peisajul muntos romanesc prin culmi domoale, care permit pascutul oilor o mare parte din an. In ce priveste Varful Bihor-ul avand cea mai mare altitudine din vestul tarii, si acces destul de usor vara, a dus la instalarea pe varful lui a unui releu de televiziune, radio si alte telecomunicatii speciale.

Varful Bihor - Masivul Bihor
Varful Bihor

Ba mai mult , zona fiind inalta , curentii de aer genereaza aici un vant puternic aproape permanent, la o anumita inaltime desigur, fapt ce a dus la instalarea si a unui mare generator eolian de curent de catre o firma privata. Accesul la Varful Bihor se poate face cu masina, mixt adica o parte a traseului cu masina si apoi pe jos sau doar pe jos pe traseul banda albastra, pe care puteti intra de pe soseaua spre Campeni, pe langa Cabana Ulpia Traiana. Acest traseu de aproximativ 7 ore, va va duce prin mai multe nivele de vegetatie, incepand cu padurea din apropiere si continuand cu niste poienite si apoi vegetatie mai mica de inaltime, ca in final sa aveti la dispozitie drumul care urca la releu. Atentie nu este recomandat iarna nici pe jos si nici cu masina. Traseul vă va lua per ansamblu aproape o zi , asa ca va recomandam sa va cautati cazare in Arieseni in prima zi si eventual a doua zi sa urcati spre varf.

Varful Bihor Iarna - 1849 metri
Varful Bihor Iarna – Masivul Bihor

Oricum privelistea care o sa o cuprinda ochiul dvs. de sus, merita tot efortul depus. Puteti gasi usor cazare in Arieseni, la pensiuni in Arieseni, sau la hotel in Arieseni pe www.CazareArieseni.ro , sau  cazare in Vartop pe www.CazareVartop.ro dar in Vartop va recomand cazare mai degraba iarna sa fiti aproape de partie. In restul timpului traseele sunt mult mai abordabile daca va cazati mai jos, in Arieseni sau chiar Garda de Sus. Drum bun !

 

Be the first to comment

Leave a Reply